Journal - Napló

Beijing-Zhengzhou-Xi'An-Chengdu (Del 4)

Posted on May 13, 2009 at 5:25 PM

Det blir ikke noe 5000moh fjell på meg i denne omgang. Det måtte jeg innse før jeg rakk å spørre noen om å følge meg opp. Jeg fant et bilde av fjellet og dette fjellet er ikke ett man går opp på, det er et fjell som må klatres. Kunne ikke kommet meg opp der uten skikkelig utstyr og mye mer erfaring. Fjellet ser ut som en kjegle, en spiss kjegle. Sylskarp. Jeg så aldri fjellet heller, det har vært tykk tåke helt siden jeg var på 1600 moh ca. Men det gjør ingen ting. Dette har vært en helt fantastisk. Turen opp, natten i natt, turen i dag, langs eggen rundt 3100-3250moh. Lufta har vært helt ubeskrivelig deilig å puste. Tatt i betraktning at jeg har bodd i Beijing den siste tiden er det ikke så rart. Forskjellen har vært stor. Sikten den samme, men av forskjellige grunner?

 

 

Jeg tok gondolen ned fra Røde topp, Gull ape sol og måne platået eller hva det var de kalte det. (De har navn på alt her) ned til et alpinanlegg sted på andre siden av fjellet. Kan si jeg ble litt overraska etter å ha tatt buss til mindre buss, til minibuss, til bil og så gått oppover i fjellet i to dager nesten uten å møte en sjel, så kommer jeg opp på ?toppen? også går det faen meg en gondol ned igjen. De reklamerer for at de er kinas største alpinanlegg og at de på sommerstid er et sted hvor man kan ha det gøy med diverse (dyre) aktiviteter. Du kan kjøre ATV, jeep, rulle ned en bakke i en diger plast ball, skyte pil og bue, etc. Det var ikke mye som fristet å betale i dyre dommer for, men en ting måtte jeg prøve. Det var å stå på gress. Hua zao som de kalte det. Det var rett og slett rulleski med belte i stedet for enkelte hjul. Det var litt gøy å prøve, men det gikk ikke så fort akkurat og du kunne ikke skli, måtte bare zig zagge for å bremse, ikke at det var et problem. Ble å kjøre baklengs, hoppe rundt, så gjøre det på nytt. Fikk de også til å smøre ?skiene? mine slik at det skulle gå litt fortere. Det var jo gøy, ikke noe å si på det. Etter å ha stått på snø i mange år passer man godt på muligheten til å stå på gress hvis den skulle by seg. Jeg var forberedt til å betale opp mot 200 yuan, men det kosta bare 50. Da fikk jeg privat instruktør og en time i bakken. En instruktør som ikke var spesielt flink på ski om jeg må få si det selv. Må jo kunne få skryte på oss noe vi Nordmenn, kan ikke la meg pelle på nesa å la en Kinesere tro han kan lære meg noe om å stå på ski. Ski kan jeg. Og riktignok, jeg hadde aldri prøvd disse beltehjul skiene, men etter to turer var jeg blitt vant til dem. Nok til å gjøre det samme som instruktøren gjorde, bare fortere. Vi måtte jo konkurrere? Morsomt egentlig, han skulle i grunn bare passe på å jeg ikke skadet meg tror jeg, men vi endte opp med å ha det ene kappløpet etter det andre. En bakke vi for øvrig måtte gå opp selv. Greit nok, den var verken lang eller bratt. Men den var dekket av gress og det gjorde opplevelsen verd mer enn en dag i Hemsedal. Var også helt alene, litt morsomt det også. Er jo tross alt i Kina, har begynt å regne med at det skal være folk overalt.

 

 

Planen fremover har forandret seg litt. Det er nå onsdag kveld og jeg kommer ikke?, deja vouz?, (fett ass) - ..ikke til å være tilbake i Chengdu før i morgen kveld. Da har jeg bare tre hele dager før jeg må være tilbake i Beijing. Så jeg tenker at jeg har to alternativer. Kjøp ny billett til Kunming, fly tilbake til Beijing derifra, eller snu nesa nordover allerede nå. Kina er sykt stort og det var veldig naivt og tro at jeg skulle kunne reise gjennom så mye på ti dager. Jeg kunne nok ha rukket å kommet meg til Kunming og nordover igjen hvis jeg hadde rukket toget jeg skulle tatt i dag, men jeg hadde uansett hatt det travelt og ikke hatt noe særlig tid til å se byene jeg dro gjennom. Bør sette av to tre måneder senere en gang, på den tiden bør det være mulig å få et greit inntrykk av de forskjellige regionene i Kina. Noe jeg vil gjøre er av neste gang er å raskt ta bussen ut av provinshovedstaden når jeg kommer dit med tog for å komme meg til litt mindre plasser. De to gangene jeg har gjort det på denne turen har helt klart vært de to beste opplevelsene. De store byene er forskjellige, men samtidig ganske like. Jeg tror det er på de små stedene at man virkelig kan se forskjeller.

 

Jentene i Sichuan er sykt fine. Mye vakrere enn noen andre steder jeg har vært i Kina. De er vist nok kjent i Kina for å være pene her i Xichuan. Det er ikke vanskelig å se. Kanskje jeg skal finne meg en jente herifra og flytte opp i fjellene. Kunne gått for den tror jeg. Men så er jo Norge fint også da. Får nesten hjemlengsel av å se på ordet Norge skrevet på papir. Det blir vel der jeg ender opp, men jeg vil se verden først. Av mer umiddelbare ting, så får jeg sørge for å bli ferdig med ølen min og finne ut hva jeg skal gjøre videre i dag.

 

Neste er ?wang ba? (internett kafé;) Så får vi se, internett er en bra greie. Også snø. Jeg er så glad i alle de morsomme tingene man kan gjøre hvis man har den. Det er nesten deprimerende å være i et alpinanlegg uten å kunne stå på ski. Det gjør det ikke noe bedre at de har reklame plakater overalt med folk som står longboard ned bratte bakker heller. Har forgjeves forsøkt å få dem til å hoste opp dette longboardet, men til ingen nytte. Kina er regler, regler, regler. Frustrerende firkantet ofte. Er jo selvfølgelig vel så stor sannsynlighet for at de ikke har noe longboard her da, men uansett. Misvisende markedsføring tror jeg ikke er noe de her oppe bryr seg så mye om. Hadde håpet å få lov til å låne med meg disse gress-skiene slik at jeg kunne finne en litt brattere bakke, men det kom ikke på tale.

Nå gleder jeg meg til å komme meg inn til Chengdu og en skikkelig kopp kaffe. Lufta og alle menneskene er jeg vant til, så det er ikke noe problem. Savner nesten det livlige i byene etter å ha vært her oppe i stillheten selv noen dager. For meg handler det i veldig stor grad om at forandring fryder.

 

Mulighetene fremover er som følger:

 

1. Guiyang ? Huaihua ? Beijing (via blant annet Luoyang)

2. Guiyang ? Shanghai ?Beijing.

3. Baoji ? Zhongnei ? Beijing

4. Kunmig ?Huaihua ?Beijing

5. Fly fra Chengdu

6. Xianggang ? Beijing

 

Det blir nok alternativ 5 eller 6 tror jeg.

 

Det ble nr 5. Jeg kunne rukket tilbake med tog, men det hadde blitt nesten samme rute nordover som jeg tok sørover. Pluss at de bare hadde hardseat og det er fullstendig uaktuelt på en to dagers lang tur. Åtte timer fra Beijing til Zhengzhou var mer enn nok for meg. Uansett så hadde det bare blitt stress de siste dagene før skolen begynner igjen. Nå får jeg heller nyte de siste dagene av ferien her i Chengdu. Har sjekket inn på et hotell og betaler 40 yuan natta. Ikke så galt det, spesielt siden jeg har enerom og kan låse inn sakene mine og kan tusle rundt lettvekt. Det er ganske digg. Nå er jeg på et fancy te hus i sentrum av byen. Bestilte grønn te med mango og pasjon. Var ikke det beste jeg har smakt, men den var distinkt og det er spennende å prøve nye ting. Så lenge du føler deg rimelig sikker på at det ikke gir deg dårlig mage da. Det tviler jeg på at denne koppen med te vil gjøre. I dag skremte jeg en lav kineserdame som sto foran meg i køen for å kjøpe togbilletter. Hun merket at det var noen bak henne, snudde seg for å se. Så meg cirka rett i navlen, så opp og skvatt til. Smilte bredt og snudde seg kjapt tilbake, tydelig litt flau over hvordan hun hadde reagert. Er blitt vant til at folk, spesielt unger, kommenterer på høyden min. Men hennes reaksjon ga meg en liten latter.

 

Ellers må jeg fortelle litt mer om Xi ling xue shan, ski og alpinanlegg. På sommerstid er jo stedet i utgangspunktet en fornøyelsespark med div attraksjoner som skal gi spenning. Men noe særlig spenning var det ikke å hente der oppe akkurat føler jeg, det var rett og slett litt tamt. Så jeg var litt småskuffa når jeg satte meg på bussen som skulle ta meg ned til Chengdu igjen. Den kosta 30 yuan og kom til å gi meg mer kick enn man noen gang kunne fått i en fornøyelsespark. Bussjåføren var fullstendig spenna gal. Han passerte minst ett dusin lastebiler, et utall motorsykler og til og en god del biler på vei ned de smale veiene. Det skreik i hjulene i svingene og han ventet aldri på en rett strekning for å kjøre forbi. Om det var en sving, så bare tutet han. Syke greier. Det morsomste var at jeg koste meg, følte meg trygg på at det kom til å gå bra. Når jeg tenker tilbake på det derimot innser jeg at det var en ganske risikofylt tur ned fra fjellet. Jeg bare tenker på den stakkars motorsyklisten som kommer rundt en sving og har valget mellom grillen på en lastebil, grillen på en buss, en fjellvegg eller et stup. Ikke akkurat valgmuligheter å skryte av. Har noen gode bilder av galskapen faktisk.

 

 

I morgen er det pandabjørner for alle pengene. Pandaer er fete dyr. Sterke, rolige, imponerende. Sitter på ræva halve dagen og spiser bambus før de legger seg for å sove neste halvdel. Kunne godt vært en panda. Oppe i fjellene i ved xiling shan.

Bortsett fra pandabjørnene skjedde det ikke stort i går. Jeg har kjøpt billett tilbake til Beijing for over halvannet tusen og tilbrakte dagen tuslende rundt i sentrum av Chengdu. Gikk inn på et super dyrt møbel butikk varehus og latet som jeg hadde fått i oppdrag å kjøpe inn møbler til en leilighet. Det var en dame der som gikk fem på, så var det et par andre som ikke helt viste hva de skulle tro tror jeg, så var det en mann som gjennomskuet meg helt. Det skulle i grunn ikke så mye til. Jeg så ut som en skikkelig fant med de klærne jeg hadde på. Ellers var i går en relativt lite innholdsrik dag. Spiste fem retters middag til 139 yuan inkludert vin, rød, servert nesten fryst. Fikk for øvrig desserten helt først og kaffen kom aldri så jeg dro uten å spørre. Men det var verdt det. Forretten og hovedretten var veldig god. Nå sitter jeg på en kinesisk restaurant rett i nærheten av der jeg sover. Har spist veldig mye god sichuan stil sterk mat til frokost. Fungerte overraskende bra. Nå er det snart tid for teknisk museum. Jeg sitter i sentrum av Chengdu. Mitt i selveste snobbehjertet byen. Her er det Luis Vuittou (eller hvordan det staves) Cartier , Dior etc på rekke og rad. Du har Mc Donalds på omtrent hvert eneste kvartal, møbelbutikker som selger sofaer til 300.000 yuan og alt mulig piss.

 

 

Så må jeg nevne det beste med dette området. Her har de allslags vestlige merker og greier som jeg godt kunne klart meg foruten, men en ting er konge å ha, nemlig Dairyqueen. Av å til kan man tillate seg å nyte fruktene av Amerikansk kulturimperialisme. Det er mye å si på den, men dairyqueen er bra, uansett. Dessverre hadde de ikke ?brownie batter?, min favoritt, men de hadde mye annet godt. Til blodpris?

Fra hotpot med kinesiske studenter av internasjonal handel, til te hus med den samme fortreffelige gjengen, til det beste stedet for å slappe av jeg noen gang har sett. Denne kaffebaren, midt i luksus handlegata i Chengdu sentrum er et upåklagelig utsiktspunkt for å kunne sitte å se på livet på gata i fred og ro med en kopp kaffe. Ti tomler i været. Luksus på bekostning av frihet er ett dårlig bytte, men bare luksus sier jeg ja takk til. Men så er vel spørsmålet om det kanskje ikke er min, men andres frihet som står på spill av at jeg overkonsumerer.

Hotpot var spennende og godt. Det var sterkt selvfølgelig, er jo Sichuan. Fikk til noen ok samtaler med de kinesiske studentene. Min kinesisk kombinert med deres engelsk + tegnspråk la grunnlag for ok kommunikasjon. De var ikke spesielt begeistret for verken USA eller Japan. Spesielt han ene som gikk så langt som å si ?they are enemies for ever? ?Zhen de!? (Virkelig!)

Jeg begynner å savne basket mer enn noe annet. Det kribler i fingrene etter å spille. Videre hadde det smakt med en skikkelig diskusjon eller i det minste en samtale med en som snakker et språk jeg virkelig forstår. Så er det tilfelle at jeg har brukt Kinesisken min mye mer nå i ferien enn jeg gjorde når var på skolen i Beijing. Her kan ingen Engelsk godt. Og viktigst, her er ingen Norske kompiser jeg kan tilbringe dagen med i Norsk modus. I Chengdu er det Kinesisk og bare Kinesisk.

Categories: Previous trips / Korabbi utak, Norsk, by Kenneth

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

1 Comment

Reply Anna aka Zoe
4:49 PM on May 14, 2009 
ahhhhhhhhhh, I don't uncerstand a word! but I like the panda:D