Journal - Napló

Beijing-Zhengzhou-Xi'An-Chengdu (Del 2)

Posted on May 13, 2009 at 5:05 PM

Det ble ikke Wucheng. Det toget klarte jeg å miste. I stedet ble det Xi'An.

 

Da er jeg på the terra cotta compound. Har hatt en positiv opplevelse av stedet. Har sett alt på bilder allerede, så noe nytt er det ikke, men det er kult å se det med egne øyne. Så kan man skryte av det. Bussen ut hit en drøy time fra togstasjonen kostet forresten en fjerdedel så mye som den kaffekoppen jeg nettopp kjøpte på en kafé inne i selve turist kjernen. Tror at nærmest samtlige utlendinger i Xi?an er her, skulle ikke forundre meg om det i det minste er var halvparten av dem. Merker at jeg misliker det. Tursiter sier man, så er man det jo selvfølgelig selv. Men jeg synes jeg med rett kan stille meg i en litt annen bås enn dem, i og med at jeg betalte 80 kuai for soveplass hit i natt, mens pakketurene deres mest sannsynlig koster femsifra beløp. I natt var forresten himmelsk. Det var ?hard sleeper?, dvs. at det er tre senger i høyden og ikke lukket mot gangen. Noe jeg ikke har noe imot i det hele tatt. Begrenser risikoen for innestengt fiselukt. Sov fantastisk! Slukna 10 minutter etter vi dro fra Zhengzhou og våknet av konduktøren som sa vi var fremme om 15 minutter. Perfekt. Hadde forresten morrabrød og lå på ryggen når han vekte meg. Litt flaut, men greit nok. Hun var nok vant til å vekke litt av hvert og lot som hun ikke la merke til det.

 

Nå har jeg til i morgen tidlig rundt 5:30 før jeg reiser videre til Chengdu. Får se hva jeg kan finne på til da. Burde prøve å komme meg ut av byen, ? er ute av byen?, bør vente med å reise inn igjen. Så må jeg titte på noen monumenter og bymuren kanskje. Togbilletten var forresten svindyr. 180 spenn.

 

 

Jeg er ikke så langt unna terra cotta figurene og alle ?Hello! Hello!? menneskene, men samtidig er jeg i en annen verden. Det er helt stille og vinden koser forsiktig med kroppen min. Jeg har shang shan?et litt. Dvs. jeg har fjellklatret litt. Jeg er nøyaktig 765 moh. Ikke så veldig mye høyere enn da jeg startet, men det er veldig flatt rundt her så ser jeg alt som smogen ikke skuler. Dvs, jeg ser fremdeles turiststedet med utstillingshallen. Det er vel en drøy kilometer i unna i luftlinje. Skimter også så vidt hovedgraven, pyramiden i vest. Det er ikke lange biten, men for en herlig kilometer. Den skal få kammerater. Tenker meg til toppen, men det tar sin tid. Har en snittfart på 2,3 km i timen. Det er bratt og jeg tok feil sti opp. Feil sti vil si, det går en bred fin, mye brukt sti opp, men den skiller seg langt nede i to like fine stier, den ene går helt opp, den andre slutter å være fin etter i femten minutter. Innen man innser at det er forskjell på dem så er det en ravine i mellom dem som ikke er mulig å forsere. Så har tuslet oppover knehøyt i diverse vekster, noe som stikker litt. Når stikkinga sammenfaller med en gresshoppe som hopper så skvetter jeg som regel til i den tro at jeg akkurat har blitt bitt av en slange.

 

Har nå kommet meg opp til 896 moh. Og regner med at det blir her jeg snur. Det er mulig å klatre høyere. Trenger bare å følge en egg bortover ett stykke. Er vel kanskje på 1100-1200 moh den toppen, men har ikke tenkt meg dit av to grunner. 1. Jeg har drukket halvparten av vannflaskene mine. 2. Det går en høyspentledning der oppe. Dessuten er det sykt fint her hvor jeg sitter nå. I skyggen under ett tre på en ?mellomtopp?.

 

Har vært tungt å gå opp. Hat skiftet fra tanktopp til t-skjorte for ikke å bli solbrent siden sist gang jeg skrev for en times tid siden, og allerede er t-skorta gjennomvåt av svette. Kunne vridd den opp. En grunn til at det er tungt er varmen, en annen er at det er akkurat som å kave i løssnø i de partiene hvor der er mye stikkeplanter. Hele tiden løfter du foten høyt over busken for å tråkke på dem istedenfor å dra gjennom og bli stukket / revet.

 

?Nå er jeg litt smånervøs. Hører torden i det fjerne. Hvis det regner mye nå så blir ikke stiene her oppe særlig farbare. Lurer på om jeg må komme meg ned litt fort. Men er sulten og vil hvile?, spise først, ikke hvile, gå ned.

 

Jeg lever. Det var vel strengt tatt ingen fare, jeg har kommet meg ned i god til, men at jeg var litt nervøs var med rett. Hadde uværet kommet mens jeg var der oppe hadde jeg hatt et problem. På grunn av faren for gjørmeskred vil du helst ikke være på en spiss topp eller en egg hvor du risikerer å skli utfor. Der hvor jeg var hadde vært trygt fordi det var et lite platå med en del trær, men om det begynner å lyne så er ikke akkurat under et tre på en topp det glupeste stedet å være. Så det er i grunn forståelig at jeg var litt bekymra synes jeg.

Jeg spiste ferdig de kalde nudlene mine og it was sweet. Så pakket jeg alt unntatt det vanntette kameraet mitt i sekken og startet nedover i t så hurtig tempo som det trygt lar seg holde på vei ned et fjell.

 

Regnet kom bare så vidt, litt dusk, så forsvant det igjen, men tordenværet varte lenge og jeg er glad jeg kom meg ned. Hadde vært farlig å gå ned den stien jeg gikk ned om det hadde pøsregnet.

 

 

Fikk haik på en moped ned igjen også. Jeg bakerst, han kjørte og sønnen i front. Tok bussen til Xi?an og fant ut hvor det hadde regnet. Noen steder er det så mye vann at det ikke gå an å kjøre. Var en helvetes kø på vei inn til togstasjonen. Så treig at jeg bestemte meg for å gå de siste kilometerne. På veien ble jeg stoppet av noen ungdommer som lurte på om jeg hadde kart over byen. Det hadde jeg. Viste seg at de var Japanere som også gikk på Beida. De syntes det var sykt morsomt. Er litt forskjell på Japanere og Kinesere kan man vel trygt si. Han ene fyren spurte meg gang på gang hva jeg syntes om Kina og det virket som uansett hvor fint jeg sa det var , så var han aldri fornøyd med svaret. Til slutt sier han: ? Er ikke Norge veldig rent?? ?Jo? svarer jeg. ?Synes du ikke Kina er skittent?? spør han. Tror nok det var det han hinta til hele tiden.

 

Mc Donald eller som her på KFC som jeg sitter nå er vidunderlige steder å være på morgningen i Kina. Kjedene tjener nok greit her også, men det virker ikke som de har etablert seg som noe særlig frokostalternativ enda. Jeg har hatt en tendens til å ende opp på en av de to på morgenkvisten av den enkle grunn at jeg vil ha kaffe. Og det er fantastisk fine store lyse lokaler, behagelig temperatur, maks et bord til med folk og alltid utsikt mot ett kryss. Er fantastisk fint å sitte å nyte en kopp kaffe og se på morgentrafikken. Det som ikke er fint er penner s.m i..e fun.er.r F?!

Categories: Previous trips / Korabbi utak, Norsk, by Kenneth

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments