Journal - Napló

Els�? évünk 2009.07.07-2010.07.07.

Posted on July 7, 2010 at 12:55 AM

  

    Elõször is köszönöm, köszönjük mindazon családtagjainknak, barátainknak és ismerõseinknek, akik mind az út elõkészitésében, mind az úton töltött egy év alatt bármilyen módon támogattak, segitettek minket, a Kepesita expediciót. Remélem, hogy az elmúlt egy év során született blogokkal, fotókkal, videókkal némileg viszonozhattuk ezt.

    Másodjára pedig: készen állunk a második évre!


Összefoglaló a Kepesita expedició elsõ évérõl:Stoppolás


   Megtett távolság: kb. 18000 km

    ebbõl –    stoppolva kb. 14000 km


   A több mint 250 fuvar során egyszer féltem ( http://www.kepesita.org/apps/blog/show/1424402-9-14-nap ), egyszer naivan pénzt adtam "kölcsön"( http://www.kepesita.org/apps/blog/show/2331013-141-147-nap-t-orsz-2-2 ), de e két fuvart is beleértve csakis kedvességgel, támogató gesztusokkal, végtelen vendégszeretettel találkoztunk.


                  vonattal kb. 2800 km

    Zahedán, Irán – Quetta, Pakisztán – Lahore, Pakisztán

    Pakisztánban a norvég Jogeirrel utaztam, akit még az iráni fõvárosban ismertem meg. Részben önszántunkból, részben a pakisztáni rendõrség biztonsági rendelkezései által elvesztett "szabadságunk" miatt lemondtunk a stoppolásról, s vonatra szálltunk. E rettegett muszlim ország lakóinak vendégszeretete egy pillanat alatt elsöpörte a média által felépitett képünket Pakisztánról.

http://www.kepesita.org/apps/blog/show/2977166-190-194-nap-quetta-pakiszt-vonattal-

http://www.kepesita.org/apps/blog/show/3019650-195-199-nap-lahore-pakiszt-vonattal-2-

A vonatútról zenés videó is készült:

http://www.kepesita.org/apps/videos/videos/show/7364117-the-slowest-train


    Lhasa, Tibet – Golmud, Kina

   Tibetbe való belépésünkkor nemcsak a külön vizumot, de a tartomány elhagyását garantáló repülõ- ill. vonatjegyet is fel kellett mutatnunk.


                busszal kb.1200 km

    Kerman, Irán – Zahedán, Irán

   Beludzsisztán iráni oldalán a rendõrök felültettek a buszra, majd miután meggyõzõdtek, hogy nincs drogbáró az utasok között, utamra engedtek. Egy másik alkalommal taxiba ültettek.

http://www.kepesita.org/apps/blog/show/2885606-185-190-nap-bam-ir-5-


    Jaipur, India – Delhi, India

   Jaipurban adót megkerülve munkálkodó ékszerkereskedõkkel hozott össze a sors (ill. egy riksasofõr). Miután beavattak a "titokba", hogy miként tehetnék szert egy kis extra jövedelemre, éreztették, hogy "számitanak a részvételemre". Meglógtam.

http://www.kepesita.org/apps/blog/show/3553658-255-257-nap-jaipur-india-6-


    Kathmandu, Nepál – Lhasa, Tibet

   A Tibetbe való legális beutazásnak ma egyetlen módja van: szervezett úttal. A spanyol Alexszel Kathmanduban fizettünk be egy csoportos útra, melynek révén ellátogathattunk a "Kinai Birodalom" e féltve és fegyverrel õrzött zsákmánytartományába.

http://www.kepesita.org/apps/blog/show/3990484-309-316-nap-tibet-kina-1-


   Útvonal:

Budapest, Magyarország – Szerbia – Montenegró – Albánia – Görögország – Törökország – Sziria  – Libanon – Sziria – Törökország – Irán – Pakisztán – India – Nepál – (Tibet) – Peking, Kina

http://www.kepesita.org/seewhereweare.htm


Ui: Alexszel a kinai Golmud városában egy szintetizátorral felszerelt triciklire pattantunk, s a Tibet-fennsikon hol tekerve, hol stoppolva indultunk keletnek.

http://www.kepesita.org/apps/videos/videos/show/9489804-concert-on-three-wheels
Filmezés


   Az expedició filmes projektje gyökeres változáson ment keresztül. Mig az elsõ 4 hónapban az út dokumentáció jellegû feldolgozására törekedtünk (fontosabb események keretes megörökitése, bevezetõkkel, személyes monológokkal, ill. ezen anyagok felhasználása a weboldalunkat népszerûsiteni kivánó videókban -pl. Two crooked thumbs), a Libanont követõ idõszakban a videókamera 3 különbözõ és részben új célt kezdett szolgálni: a magyar és angol nyelvû blogok mozgóképes támogatása (videóblogok -pl. Allah O Akbar), egy-egy kalandot, útrészletet bemutató, zenés kisfilmek (pl. The slowest train), ill. a PornoSheriff nevû zenei formációval közösen megalakitott No Way Pictures rövidfilmjei (pl. Green Peace in Iran), melyek egy-egy kulturális, vallási, politikai eseményre épülnek. Elsõ közös filmünk, a "Green Peace in Iran" (a "The slowest train"-nel egyetemben) meghivást kapott a Road Junky Travel Film Festiválra, Berlinbe. Jelenleg a második, a világ legnagyobb vallási fesztiváljára, a 12 évente egyszer, Indiában megrendezett Kumbh Mela-ra épülõ filmünkön dolgozunk.

http://www.kepesita.org/apps/videos/


   2009 õsz folyamán egy magyar közszolgálati televizióban bemutatásra kerülõ, a stoppolást, mint utazási formát bemutató müsor számára mozgóképes anyagot szolgáltattunk.
Egyéb


   Az elsõ évünk alatt több, mint 50 blog született, legtöbbjük magyar és angol nyelven is olvasható. Együttmûködve a magyar National Geographic Online Magazinnal a magyar nyelvû blog a www.geographic.hu -n is követhetõ.

   A blogok illusztrálásául használt fotók mellett országonként fotóalbumokba rendeztük az általunk érdekesebbnek vélt képeket. Illetve amikor csak módunkban állt, s az illetõ személy is beleegyezett, megörökitettük a fuvart adó sofõrt s autóját. 

http://www.kepesita.org/apps/photos/ 

   

   A Kepesita expedició együttmûködni szándékozó partnereket, szponzorokat keres az expedició sikeres folytatásához.


Változások

   

   A legnagyobb változás libanoni tartózkodásunk alatt következett be.

   Már az út tervezésénél számoltunk azzal, hogy majd eljön az idõ, mikor jobbnak látjuk különválni egy idõre. Hisz a nap 24 órájában össze leszünk zárva, igy elõbb-utóbb eljutunk majd arra a pontra, ahol "egymás idegeire kezdünk menni". Ez talán törvényszerûnek is nevezhetõ egy ilyen útnál.

   Tehát erre fel voltunk készülve. Arra, ami történt viszont nem.

http://www.kepesita.org/apps/blog/show/1963557-hirek-a-holnapr-l

   Libanoni tartózkodásunk alatt olyan ajánlatot kaptunk, mely érdekes munkával, s az expediciót életben tartani képes jövedelemforrással kecsegtetett. Nagy volt a dilemma. 2 projekt (mindkettõ kihivás), 2 ember. Ha mindketten folytatjuk a stoppolást, lemondunk egy olyan lehetõségrõl, melyet utazási filozófiánknak, a véletlennek, azaz magának az expediciónak köszönhetünk. Ha mindketten maradunk, s a libanoni projektre váltunk, az expedició expedició-része halt volna el. Ezért úgy döntöttünk, hogy kettéválunk. Kenneth Libanonban marad, én folytatom az utat. Néhány héten belül feltehetõen kiderül, hogy a libanoni projekt mûködik-e. Ha nem, Kenneth pakol, s beér engem.
   E döntés nagy változást jelentett az expedició életében, s amit szintén nem sejtettünk, még több változást hozott. Libanon óta külön utakon jártunk Kennethtel. Ám most mindketten itt vagyunk Pekingben, hogy együtt ünnepeljük a Kepesita expedició elsõ születésnapját.

Kenneth angol nyelvû, éves összefoglalóját itt olvashatjátok:

http://www.kepesita.org/apps/blog/show/4195010-becoming-a-fisherman

   A libanoni búcsút követõ kb. 8  hónapban volt, hogy egyedül utaztam, volt hogy társsal. 

  A spanyol Alexszel a török Erzurumban találkoztam. Onnan Teheránig együtt stoppoltunk el, késõbb Delhiben is találkoztunk, majd a nepáli Pokara városától egészen Pekingig ismét együtt utaztunk. 

   A norvég Joe-t Teheránban ismertem meg. Kashanig együtt stoppoltunk, ahol egy helyi birkapásztor otthonában töltöttük a karácsonyestét. Irán keleti szélén találkoztunk újra, ahol vonatra szálltunk, s átvágtunk Pakisztánon.


   Jelenleg Pekingben vagyunk. Néhány nap múlva Kenneth visszatér a norvég rákhalászok világába, Alex pedig Shanghajba, majd Japánba utazik. Én nem tudtam meghoszabbittatni a kinai vizumomat, igy sürgõsen el kell hagynom az országot. Mongol vizum hijján Dél-Korea felé veszem majd az irányt komppal. Onnan Japán, majd remélhetõleg Szibéria, Mongólia végül észak-déli irányban átstoppolva Kinán Dél-Kelet-Ázsia lesz a cél.Categories: Magyarul, Thoughts&News / Gondolatok&Hirek, by Peter

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments