Journal - Napló

65.nap Libanon 2.

Posted on September 20, 2009 at 5:10 PM

65.nap Afrikaiakkal az oroszlánok között


 

   A libanoniak Agnes és Jane szemében sok szempontból veszélyesebb ragadozók, mint hazájuk, Nigéria vagy Ghána oroszlánjai.

 


   Libanoni ismerősünkkel, Daniellel és 3 barátjával, a ghánai születésű Agnessel, a nigériai születésű Janenel és kisfiával, Kingdommal látogattunk el egy Bejrút közeli állatkertbe. A kis ketrecvilág a hegyek között fekszik és többféle egzotikus állatnak ad otthont, ill. helyet, ahol mi, az evolúció csúcsai megcsodálhatjuk, hogyan nem viselkednek természetes életkörnyezetükben a majmok, oroszlánok, medvék és társaik. Bár a zoológia és az etológia kimerithetetlen téma, a ketrecek között sétálva mi mégis a nigériai és a libanoni életről beszélgettünk.
 

   Több libanoni háztartásban találkoztunk afrikai, ill. fülöp-szigeteki kisegitőkkel. Akárcsak ők, Jane és férje is szerződéssel jött Libanonba. Nigériaiakként szinte csak ebbe a kis országba van esélyük vizumot kapni és ügynökségeken keresztül elhelyezkedni egy-egy családnál, ahol főznek, mosnak, takaritanak -kiszolgálnak. Ők 3éves szerződéssel jöttek. Gyakran hajnal 5-től éjfélig kellett dolgozniuk, rossz kosztot kaptak, s mikor a család elment hazulról, kivülről rájuk zárták az ajtót. A szerződés lejártával az ügynökség leveszi a részét, nekik szinte semmi sem marad, csak a repjegy van fizetve a hazaútra.
   A ghánai születésű, de Nigériában is éveket élt Agnes is elkeseredve mesélt, hogy milyen rosszul bánnak a feketékkel Libanonban. Az ő férje libanoni, ám 9 gyermekük az iskolát ugyan elvégezheti, de erről bizonyitványt nem kaphatnak. Muszlim férjének két boltja van, ám neki, mint feleségnek semmi beleszólása nincs az üzletbe, ő nem dolgozhat. Bezzeg, ha Nigériában lenne! Ott a nők is dolgoznak, ott azt csinálhatna, amit akar.
   Afrikáról, Nigériáról vágyakozó hangon, mégis szomorúan meséltek. Sok ország ugyan gazdag különféle ásványi anyagokban, megfelelő oktatás, technika és pénz hijján kitermelni mégsem tudják. Külföldi cégek jönnek, ám a gyenge afrikai kormányok képtelenek kiállni az emberek, az állam érdekeiért, így a pénz kivándorol az országból. Az emberek pedig vagy hallgatnak, vagy nem is tudnak róla, mint pl. Togóban, ahonnan a foszfát egyenesen Franciaországba vándorol.

   Az olajban gazdag Nigériában nincs benzin, nincs infrastruktúra, nincs munka, az emberek betegek, lopnak. Egyre gyengébb generációk nőnek fel, egyre csökkentve ezzel az esélyt a változásra.
    Még útlevelük lejárta előtt vissza kell menniük Nigériába, ugyanis Libanonban nem kapnak újat. Otthon bezzeg bármelyik sarkon nyomtatnak nekik egy hamisat, ami -némi pénz kiséretével- a határon is működik. Míg nálunk az állam, a Big Brother mindenkiről mindent tud, a nigériai állam azt sem tudja, hogy egy személy létezik-e, nemhogy azt, hogy valaki otthon vagy külföldön tartózkodik-e.

    Ám nem egy afrikai országban találunk libanoni üzletembereket, nagy házakban, nagy hatalommal.

    

    Agnest 3, még vele élő gyermeke tartja Libanonban, Jane viszont már gyökeret vert Tripoliban a férjével és 9 éves kisfiával, Kingdommal. Mindkét anya, a megkülönböztetések elől Jehova tanúinál talált menedéket.   

   

 

 

Categories: Magyarul, Libanon, by Peter

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

1 Comment

Reply wolala
12:30 AM on September 21, 2009 
Nagyon tetszett.